Het bespreken van prostaat klachten

Wanneer mannen de symptomen herkennen van mogelijke prostaat klachten praat niet iedereen hier even makkelijk over. Veel mannen schamen zich om over de klachten te praten aan de prostaat zoals incontinentie en pijn in het scrotum. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 70% van alle mannen het liever voor zich houdt dan er openlijk met familie en vrienden over te praten. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat ze vaak ook niet naar een dokter gaan om de prostaat te controleren en zo niet snel bij de behandeling ervan zijn mocht er daadwerkelijk iets aan de hand zijn.

Advies van een dokter is belangrijk

Wanneer iemand denkt de symptomen van prostaat klachten te herkennen is het verstandig om zo snel mogelijk naar een dokter te gaan. Hierbij hoeft u zich totaal niet te schamen wanneer het gaat over incontinentie of pijn aan het scrotum want een dokter weet dat een logische oorzaak heeft en bovendien komt hij hier natuurlijk veel vaker mee in aanraking.

Hij zal u dan ook geruststellen en daarnaast heeft een dokter natuurlijk een heleboel advies over wat u het beste kunt doen in welke situatie. Ook kan een dokter onderzoeken hoe ernstig het is en daarom is het ook belangrijk dat u direct naar een dokter gaat en niet een half jaar met uw problemen opgekropt blijft zitten terwijl de prostaatklachten alleen maar toenemen.

Ook het onderzoek zelf kan voor veel mensen een hoge drempel zijn om te nemen. De dokter zal namelijk bij een prostaatonderzoek met zijn vinger in uw anus gaan om de prostaat te betasten. Dit is voor veel mensen een reden om niet naar de dokter te gaan. Voor de dokter is dit echter gewoon werk en uiteindelijk kan een onderzoek alleen maar duidelijkheid geven.

Symptomen van prostaat klachten

Een van de klachten die men kan hebben aan de prostaat is de vergrote prostaat. Omdat de prostaat zich om de plasbuis bevindt kan deze bij uitzetten zorgen voor moeilijkheden tijdens het plassen. Dit kan leiden tot een zwakke straal of het kan langer duren voordat de plasstraal op gang komt terwijl met wel de aandrang heeft. Daarnaast is het mogelijk dat men vaker naar het toilet moet wat voor veel mensen vaak ’s nachts voorkomt.

Schimmels prostaat

Wanneer men last heeft van een ontsteking aan de prostaat kan dit komen door een bacteriële infectie of door bijvoorbeeld schimmels. De symptomen hiervan zijn dat mensen zich ziekerig voelen en koortsig. Ook heeft men vaak rillingen en pijn tussen de aars en de penis of spierpijn in het algemeen. Bij het plassen kan een prikkende hinder gevoeld worden en het plassen kan moeilijker worden in het algemeen.