Het onderzoeken van de darm

Het onderzoeken van de darm is voor een aantal medische klachten de juiste methode om de klachten te valideren.

Bij het onderzoeken van de darm ligt een patiënt letterlijk met de billen bloot op de operatietafel. Voor veel mensen is dit vooruitzicht erg onprettig en schuwen ze daarom het ziekenhuis.

Maar wanneer er iets mis is met uw darmen is het vaak de enige manier om er achter te komen wat er precies aan de hand is en kan er iets aan gedaan worden.

Darmonderzoek bij prostaatklachten

Wanneer men last heeft van de prostaat of denkt de symptomen te herkennen van prostaatklachten kan een darmonderzoek nuttig zijn.

Een colonoscopie, de term voor een darmonderzoek, is een medisch onderzoek waarbij de darmen worden gecontroleerd met behulp van een colonoscoop. Een colonoscoop is een flexibele slang waarmee de arts kan rondkijken in de organen.

Wanneer men een colonoscopie ondergaat is het noodzakelijk dat de darmen leeg zijn. Dit houdt in dat u nuchter op de polikliniek moet verschijnen en van te voren het beste niets meer kunt eten. Ook het gebruik van medicijnen moet bekend zijn bij de arts aangezien sommige medicijnen verkeerd kunnen mengen met de darmspoeling.

Tijdens een darmonderzoek wordt de colonoscoop via de anus ingebracht waardoor de arts in de darmen rond kan kijken met een flexibel slangetje. Het onderzoek wordt door veel mensen als onprettig ervaren en vaak wordt daarom een pijnstiller of een kalmeringsmiddel toegediend aan de patiënt om het wat prettiger te maken.

Het behandelen van de prostaat

Naast een darmonderzoek kan een prostaat ook op andere manieren worden behandelt. Hierbij kunt u denken aan:

  • Medicijnen
  • Kruidentherapie
  • Laserbehandeling
  • Behandeling via de plasbuis
  • Prostaat Operatie via de buikwand