Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is een vorm van kanker die zijn oorsprong vind in de prostaat.

Prostaatkanker komt bij veel mannen voor en hoe ouder men wordt hoe groter de kans hierop is.

De kans op prostaatkanker is zelfs zo groot dat elke man er vroeger of later mee te maken krijgt, maar dat het niet bij iedereen zo snel ontwikkelt dat men er ook daadwerkelijk aan overlijdt.

Symptomen van prostaatkanker

Er zijn verschillende symptomen waardoor het voor mannen mogelijk is om prostaatkanker te signaleren. Het is belangrijk dat men de symptomen van prostaatkanker kan herkennen aangezien het noodzakelijk is dat prostaatkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Voorbeeld symptomen

Hieronder ziet u de meest voorkomende symptomen die kunnen duiden op prostaatkanker:

  • Bloed in de urine
  • Bloed in het sperma
  • Dikke benen door oedeemvorming
  • Symptomen van goedaardige prostaatvergroting

De diagnose van prostaatkanker

Net zoals er verschillende symptomen zijn om een indicatie te verkrijgen van prostaatkanker zijn er verschillende manieren om prostaatkanker vast te stellen.

In de eerste plaats is er het rectaal toucher waarbij men het oppervlak van de prostaat aftast door middel van het inserteren van een wijsvinger in de anus van de patiënt. Hiermee kan de specialist een maligniteit aanvoelen wanneer hier sprake van is.

PSA test

Daarnaast is een veel gebruikte methode om prostaatkanker op te sporen de PSA test. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen en een verhoogd PSA kan een aanwijzing vormen voor prostaatkanker. Daarnaast kan een kan een verhoogd PSA ook zorgen voor een vergrote prostaat en kan met behulp van een PSA test de kanker opgespoord worden voordat er symptomen plaatsvinden.

Biopsie

Tenslotte is er de biopsie die gebruikt kan worden voor onderzoek naar aanwezigheid van prostaatkanker. Wanneer men een snel stijgend PSA aantreft of een afwijkend lichamelijk onderzoek dan kan men een transrectale echografie maken van de prostaat waarmee het mogelijk is om prostaatkanker aan het licht te brengen.