Prostaat ontsteking signaleren

Prostaat ontsteking is een aandoening aan de prostaat waarbij er sprake is van een infectie met bacteriën van het klierweefsel van de prostaat. Over het algemeen komt prostaat ontsteking voort uit een eerdere blaasontsteking.

Sommige mensen merken het niet wanneer ze prostaat ontsteking hebben en soms gaat het ook wel eens na enkele dag weer over. Het kan echter ook voor pijnklachten zorgen en het kan zorgen voor irritatie bij het plassen. Ook kunnen de bacteriën tegen de stroom in de zaadleider ingaan wat kan leiden tot pijn in de liezen of een bijbalontsteking.

Wanneer u een van bovenstaande klachten signaleert is de kans aanwezig dat u een prostaat ontsteking heeft.

MRI scan voor het signaleren van prostaat ontsteking

Met een MRI scan wordt er een beeldvorming van het binnenste van het lichaam. Hiervoor hoeft het lichaam niet te worden geopend en daarom kan het een goede methode zijn om onregelmatigheden op te sporen in het lichaam. MRI werkt met magnetische resonantie waarbij de patiënt in een langwerpige tunnel wordt geschoven. Hier wordt er met behulp van magnetische velden en radiogolven onderzoek gedaan naar het lichaam van een patiënt.

Een MRI scan kan ook worden gebruikt voor het signaleren van prostaat ontsteking. Zoals gezegd kan een MRI scan een beeldvorming maken van het binnenste van het lichaam en dus ook van de prostaat en zijn omgeving. Zo kan een MRI scan ook gebruikt worden voor het signaleren van ontstekingshaarden in het lichaam en dus ook in de prostaat. U kunt dus een MRI scan laten maken wanneer u een van de symptomen denkt te herkennen van prostaat ontsteking.

Wat is een CT scan

Met een CT scan wordt het lichaam van een patiënt onderzocht in een diagnostisch onderzoek. Een CT scan maakt gebruik van röntgenstraling waarbij de patiënt in een langwerpige tunnel wordt geschoven. Met behulp van de röntgenstraling worden er dwarsdoorsneden gemaakt van het lichaam en op deze manier wordt de patiënt bij wijze van spreken in plakjes gesneden zodat het mogelijk is om een driedimensionaal beeld te maken van de patiënt.

CT scan voor signaleren prostaat ontsteking

Een CT scan kan ook gebruikt worden om een prostaat ontsteking te signaleren. Door het menselijk lichaam in beeld te brengen door middel van röntgenstraling is het mogelijk om ontstekingshaarden te signaleren en hiermee de prostaat ontsteking te signaleren.

CT scan na symptomen

Wanneer u dus denkt dat u symptomen van prostaat ontsteking signaleert is het mogelijk om een CT scan te laten maken om te kijken of u daadwerkelijk een prostaat ontsteking heeft. CT scans zijn bijvoorbeeld te maken in privéklinieken in Nederland.