Wat is een privékliniek

Een privékliniek is een poliklinisch dag behandelcentrum opgezet door private middelen, veelal investeerders. In een privé kliniek heerst doorgaans een bedrijfsmatige aanpak waarin geen ruimte is voor bureaucratie. Dit brengt met zich mee dat klantvriendelijkheid en kwaliteit vaak hoog in het vaandel staan in privéklinieken. Daarnaast zijn ze vaak efficiënt en marktgericht.

Verschillende soorten privéklinieken

In Nederland zijn er verschillende soorten als het gaat om privéklinieken. Hierbij kan men een onderscheid maken in:

  • Medisch/Esthetische kliniek
  • Zelfstandig Behandel Centrum
  • Combinatie van beide

Wat is een medische kliniek

Bij een medische kliniek kunnen mensen terecht voor specifieke behandelingen. Bij sommige particuliere klinieken kunnen cliënten zelfs uitsluitend terecht voor behandelingen die niet worden vergoed door ziektekostenverzekeraars. Over het algemeen gaat het hierbij om behandelingen waarvoor geen medische reden bestaat.

Kosten zorgverzekering

Omdat de zorgverzekering de kosten van deze behandelingen

niet vergoeden zal de cliënt hier zelf voor moeten zorgen. Dit brengt echter met zich mee dat er een vrije markt ontstaat als het gaat om prijsafspraken van behandelingen dus als cliënt is het zeer verstandig om vooraf verschillende medische klinieken met elkaar te vergelijken om zo mogelijk een hoop te besparen.

Wat is een Zelfstandig Behandel Centrum

In een Zelfstandig Behandel Centra, ook wel ZBC genoemd, kan men terecht voor behandelingen die juist wel worden vergoed door ziektekostenverzekeraars. Deze behandelingen heten met een fraaie term ook wel behandelingen uit het tweede compartiment. Deze klinieken hebben duidelijke afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars.

Vrije keuze arts

Alle cliënten hebben toegang tot een zelfstandig behandel centrum. Hierbij heeft een cliënt tevens een principiële vrijheid van artsenkeuze. Dit houdt in dat een zorgverzekeraar niet zomaar een keuze van een cliënt naast zich neer mogen leggen wanneer de cliënt een particuliere kliniek of een ziekenhuis uitkiest.