Het opereren van de prostaat

De prostaat kan om verschillende redenen moeten worden geopereerd. De meest voorkomende redenen zijn een prostaat ontsteking en prostaat kanker.

Bij het opereren van de prostaat wordt de patiënt doorgaans verdoofd met een ruggenprik of onder algehele anesthesie. Over het algemeen zal een patiënt voor een prostaat operatie zo’n vier dagen in het ziekenhuis verblijven voor alle procedures die de patiënt moet ondergaan.

Hoe gaat een prostaat operatie in zijn werk

Zoals gezegd wordt een patiënt doorgaans verdoofd voordat deze wordt geopereerd. Daarnaast moet de patiënt rekening houden met zijn/haar eetpatroon afhankelijk van het tijdstip dat de operatie plaatsvind. Er zijn verschillende operaties mogelijk afhankelijk van hoe ernstig het is.

Wat is radicale Prostatectomie

Bij een radicale prostatectomie wordt bijvoorbeeld de complete prostaat verwijderd inclusief omliggend weefsel. Deze operatie wordt vaak toegepast in een vroeg stadium van prostaatkanker wanneer de kanker zich nog enkel in de prostaat bevindt.

De gevolgen hiervan zijn over het algemeen het tijdelijk verliezen van urine en af en toe kan impotentie optreden.

Wat is radiotherapie

Een andere vorm van operatie is radiotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van straling om de kankercellen te doden. Hierbij is mogelijk om gebruik te maken van uitwendige bestraling maar ook via kleine radioactieve zaadjes die worden geplaatst in de prostaat. Radiotherapie is een alternatief voor de radicale prostatectomie wanneer de kankercellen beperkt zijn tot de prostaat.

Wat is Brachytherapie

Brachytherapie is weer een andere manier om te prostaat te opereren. Hierbij wordt de focus gelegd op de kankercellen zonder dat hierbij de omringende weefsels worden beschadigd. Het kan alleen worden toegepast in combinatie met hormonale therapie of met externe bestraling en het wordt vaak afgeraden wanneer de kanker zich heeft verspreid buiten de prostaat.