Prostaatonderzoek: prostaathypertrofie

Hypertrofie betekent dat de afzonderlijke cellen in volume toenemen. De cel neemt in grootte toe doordat het meer bouwstoffen en water opneemt dan normaal gesproken.

De meest herkenbare vorm van hypertrofie bij mensen is de spierhypertrofie. Mensen die hun spieren heel erg op kracht trainen, zullen grotere spieren krijgen. Dit is bijvoorbeeld bij bodybuilders het geval. Elke afzonderlijke spiercel bezit dan dus over meer bouwstoffen en neemt hierdoor dus in omvang toe.

Prostaathypertrofie is een goedaardige vorm van een vergroting van de prostaat. Prostaathypertrofie betekent dus niet dat je kanker hebt. Mensen die prostaathypertrofie hebben, hebben wel vaak meer moeite met plassen.

Oorzaken prostaathypertrofie

Over het ontstaan van prostaathypertrofie is nog niet veel bekend. Het is echter wel bekend dat met het toenemen van de leeftijd ook de hormonen veranderen bij mannen. Hormonen spelen weer een rol bij de groei van bepaalde cellen van de prostaat. Hierdoor kunnen de cellen zich dus gaan vermeerderen of vergrootten.

Klachten bij prostaathypertrofie

Mannen met prostaathypertrofie hebben vooral last bij het plassen. Denk aan de volgende klachten:

  • Moeilijk kunnen plassen
  • slappe straal
  • vaak aandrang voelen
  • blaas niet goed kunnen legen
  • bloed in de urine (door de vergrote prostaat komt er druk op de bloedvaatjes, deze kunnen hierdoor knappen)

Behandeling van prostaathypertrofie

Er zijn een aantal medicijnen op de markt die een positieve invloed hebben op de klachten bij prostaathypertrofie. Ze verlichten vooral de klachten. Als de medicatie niet goed genoeg helpt dan kan een prostaatoperatie ook nog een optie zijn.