De functie van de prostaat

De prostaat is een deel van het menselijk lichaam dat zich rond de urinebuis bevindt. Het is gesitueerd onder de blaas en heeft de grootte en vorm van een kastanje. De functie van deze klier is het aanmaken van prostaatvocht. Het prostaatvocht dat wordt aangemaakt heeft als functie om de spermacellen te vervoeren wanneer er een zaadlozing plaatsvindt.

Een ontsteking aan de prostaat

Het is mogelijk dat mensen een ontsteking oplopen aan hun prostaat. Dit wordt over het algemeen veroorzaakt door bacteriën of een urineweginfectie die zich heeft uitgebreid naar de prostaat. Het gevolg van een infectie of een ontsteking in het menselijk lichaam is vaak dat mensen ziek worden gepaard met een hoge koorts.

Andere verschijnselen zijn koude rillingen en pijntjes in de basis van de penis. Daarnaast moeten mensen met een ontsteking aan de prostaat voortdurend naar de wc. Het plassen verloopt vaak wat lastiger omdat zoals gezegd de prostaat om de urinebuis is gesitueerd en deze kan worden dichtgedrukt wanneer de prostaat opzwelt. Hierdoor kan de urinelozing moeizaam verlopen en dat kan leiden tot een zwakke straal.

Bij het plassen kan het ook zijn dat u een branderig gevoel ervaart of dat u een branderige pijn heeft in het gebied tussen de balzak en de anus. Ook pijn in het onderlichaam en in de liezen kan voorkomen tijdens een zaadlozing. Een ontsteking van de prostaat vindt over het algemeen vooral plaats bij oudere mannen.

Incontinentie bij prostaatontsteking

Incontinentie is het niet kunnen controleren van de blaas. Hierbij zult u dus urine verliezen zonder dat u hier iets aan kunt doen, als gevolg van een ontsteking aan de prostaat. Incontinentie is een aandoening die vaak voorkomt bij mensen die last hebben van een prostaat ontsteking en er blijkt uit onderzoek dat er maar weinig mensen zijn die daadwerkelijk hulp zoeken hierbij, vaak omdat mensen zich er voor schamen.

Incontinentie varianten

Er zijn in de geneeskunde een aantal varianten van incontinentie, zoals:

  • Stress incontinentie
  • Urge incontinentie
  • Overloop incontinentie
  • Neurogene incontinentie