Wat is PSA?

De prostaat specifiek antigeen (PSA) waarde is een eiwit dat in het mannelijk menselijk lichaam voorkomt. Het eiwit ontstaat in de prostaat, specifieker; in het klierweefsel van de prostaat. Het PSA zorgt voor vloeibaar sperma, het hakt als het ware de grote stukken fijn. De PSA hoort thuis in de prostaat en niet in de bloedbaan. Het kan echter zo zijn dat de PSA uitlekt naar de bloedbaan, dit neemt met het ouder worden toe (zie reeks hieronder)

Als men ouder wordt stijgt de PSA waarde vanzelf. In de volgende reeks ziet u hoe de waarden per leeftijd zouden moeten zijn:

  • 40 tot 49 jaar: 2,5
  • 50 tot 59 jaar: 3,5
  • 60 tot 69 jaar : 4,5
  • 70 tot 79 jaar :6,5

Interpretatie

Na de ontdekking van de PSA waarde heeft men vele onderzoeken gedaan naar dit eiwit en is men er achter gekomen dat het verband kan houden met prostaatkanker. Het kan echter ook geassocieerd worden met andere kwalen zoals: prostatitis en hyperplasie. Dit zijn respectievelijk een ontsteking in de prostaat en een goedaardige prostaatvergroting. Aan de PSA waarden kan echter geen conclusie worden getrokken, bij zowel prostaatkanker als hyperplasie is het zo dat de PSA waarde stijgt terwijl men niet zeker weet welke van de twee het is. Sommige vormen van prostaatkanker zijn echter zeer agressief en laten een lage PSA waarde zien. De ontsteking is heel simpel uit te sluiten doormiddel van een urineonderzoek.

Concluderend kunnen we zeggen dat de PSA waarde kan duiden op prostaatkanker maar om dit zeker te weten moeten er meerdere onderzoeken worden gedaan.