Wat is een vergrote prostaat

Wanneer men een toename ziet in de omvang van de prostaat dan heeft men te maken met een vergrote prostaat. De prostaat is het kleine orgaan dat zich bij een man onder de blaas aan het begin van de plasbuis bevindt. Het is een klier die bestaat uit miljarden kleine buisjes die het zaadvocht aanmaken. Wanneer de prostaat groter wordt kan het onder andere de plasbuis vernauwen.

Waar kan een vergrote prostaat tot leiden

Een vergrote prostaat kan verschillende klachten met zich meebrengen. Zo kan een vergrote prostaat zorgen voor een zwakkere plasstraal omdat de prostaat als het ware op de plasbuis heen zit gevouwen. Hierdoor drukt de vergrote prostaat de plusbuis dicht en kan men problemen krijgen bij het plassen.

Naast het vernauwen van de plasbuis kan het er ook voor zorgen die iemand veel vaker moet gaan plassen. Dit is het gevolg van het overactief worden van de blaas, wat op zich erg vervelend kan zijn. Dit komt omdat de doorgang in de plasbuis kleiner is waardoor de spieren sterker worden van je blaas en je daardoor meer aandrang krijgt om te plassen.

Wanneer er urine in je blaas achterblijft is het bovendien mogelijk dat u hier last van gaat krijgen. Een ophoping van urine kan complicaties opleveren wanneer het veel is zoals een blaasontsteking of zelfs schade aan de nieren.

De behandeling van een vergrote prostaat

Er zijn verschillende behandelingen voor handen voor een vergrote prostaat. In de eerste plaats zijn er medicijnen waarmee het mogelijk is om het prostaatweefsel meer ruimte te geven. Ook zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat de omvang van de prostaat afneemt. Er zijn ook medicijnen die ervoor zorgen dat het testosteron in de prostaat niet actief wordt. Het testosteron in de prostaat zorgt er namelijk voor dat de prostaat groeit.

Operatie prostaat

Naast medicijnen kan er ook worden geopereerd aan de prostaat. Dit kan via de plasbuis geschieden maar het is ook mogelijk om een open prostaat operatie te doen. Wanneer er via de plasbuis wordt geopereerd zal er via een buisje stukjes van de prostaat worden afgeschraapt waarbij de wand van de prostaat achterblijft en de prostaat weer kan aangroeien.

Open prostaat operatie

Bij een open prostaat operatie wordt er een snede in de onderbuik gemaakt waarna de prostaat kan worden bereikt. Hierna wordt de wand van de prostaat opengemaakt en wordt het prostaatweefsel verwijderd dat teveel is. Ook hier blijft dus de prostaatwand achter zodat de prostaat weer de mogelijkheid heeft om aan te groeien.