Standaard vergroting prostaat mannen

De prostaat is een gevoelige klier dat onder de blaas om de urineleider zit. Deze klier wordt met het ouder worden van de man geleidelijk aan groter waardoor druk op omringend weefsel kan ontstaan. De vergroting prostaat kan enerzijds niet kwaadaardig zijn echter wel veel plasproblemen geven. Anderzijds kan het ook een maligne vergroting van de prostaat inhouden waaraan veel medische aandacht moet worden gegeven. Waarom is er sprake van een standaard vergroting prostaat bij de man en wat kunnen de consequenties zijn?

Hoe ontstaat gewone vergroting prostaat?

De prostaat ligt om de plasbuis gewikkeld en dat houdt in dat het compleet de doorgang omsluit. Omdat de prostaat bij iedere man groeit met het verstrijken van de jaren zal de druk op die urineleider en ook de blaas toenemen. Circa dertig procent van alle mannen zal er dermate overlast van krijgen waardoor het plassen wordt belemmerd. De vergroting van de prostaat kan er aanvullend voor zorgen dat de blaas extra onder druk komt te staan. Het zorgt ervoor dat persoon moeilijk kan plassen waarbij de urine er in kleine beetjes uitkomt. Daarnaast kan de persoon lastig de blaas compleet legen. Deze omstandigheid kan tot incontinentie leiden.

Bijkomende aandoeningen: vergroting prostaat

De aandoening waarbij de prostaat bij de man standaard groeit met de jaren heet benigne prostaathypertrofie. De vergroting prostaat zorgt er in eerste instantie voor dat de druk op de blaas toeneemt waardoor de persoon in toenemende mate last krijgt om de plas op te houden. Het kan ervoor zorgen dat men de blaas niet compleet kan ledigen waardoor het druppel effect ontstaat. Omdat deze conditie progressief verslechterd zal men steeds vaker een ongelukje krijgen. Het is daarbij afhankelijk van de snelheid waarmee de vergroting prostaat voltrekt wanneer men er last van gaat krijgen. Daarnaast kunnen soms adertjes afscheuren waardoor men een bloedrode plas krijgt. Verder kan het leiden tot geregelde blaasontsteking wegen achterblijvend urine en gemineraliseerde residu.

Vergroting prostaat kan kwaadaardig zijn

Naast de benigne vorm bestaat er ook de maligne vergroting prostaat. In dat geval deelt weefsel in een ongewone manier waarbij de prostaat in verhoogd tempo vergroeit. Omdat het om een kwaadaardige vergroeiing kan gaan bestaat de kans dat het verder verspreid. Heb je pijnlijke klachten, plasproblemen of bloederige plas laat het altijd onderzoeken.

Prostatectomie

Indien de prostaat dermate veel problemen geeft mogelijk wegens kanker dan dient er een prostatectomie uitgevoerd te worden. Daarbij wordt de vergrote prostaat in zijn geheel verwijderd zodat eventuele uitzaaiingen worden voorkomen. De verwijdering kan via een incisie tussen rectum en teelballen geschieden maar ook voorlangs achter het schaambeen. Afhankelijk van de ernst van de omstandigheid zal tussen beide operatieve methoden worden gekozen. Laat je goed informeren en medisch onderzoeken bij een vergroting prostaat.

Laat vergroting prostaat onderzoeken

Omdat er een kans bestaat dat een vergroting prostaat kanker kan zijn is het verstandig om het te laten onderzoeken. Krijg je binnen korte termijn pijnlijke klachten en bloederige plas dan kan het om maligne gaan. Zorg ervoor dat je de prostaat laat onderzoeken om ernstige omstandigheden uit te sluiten. Wees zeker en ga met een vergroting prostaat naar de huisarts voor verder advies.